Par kaviāru

Ikru apraksts

OSCIETRA CLASSIC (Krievijas store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,7 mm / 3,0 mm.

Krāsa: no tumši pelēkas līdz tumši brūnai

Tekstūra: samtaina, blīva, ar bronzā atspīdumiem

Raksturs: sarežģīts, līdzsvarots un diezgan noturīgs

Aromāta notis: lazdu rieksti, sviests, austeres

Oscietra classic ir svaigi ikri ar zemu sāls saturu, kas pagatavoti tikai no Krievijas stores (acipenser gueldenstaedtii) ikriem. Īstie Oscietra ikri jau no senseniem laikiem tiek uzskatīti par vienu no pieprasītākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Tie ir izcilas kvalitātes ikri, kas spēj apmierināt visprasīgāko gaumi. Ikrus ievāc galvenokārt rudenī un ziemā. Plašo Krievijas stores ikru klāstu parasti iedala trijās dažādās klasēs: “Classic”, “Royal” un “Imperial”. Oscietra classic ir liela izmēra ikri (2,7-3,0 mm), ar gludu, samtainu tekstūru un raksturīgiem bronzā atspīdumiem. Krāsa variē no tumši pelēkas līdz tumši brūnai ar siltu dzintara nokrāsu.

Aromāts ir apburošs, līdzsvarots un sarežģīts, un tā izcilās īpašības ir jāizbauda tīrā veidā. Tam piemīt harmoniskas un ļoti patīkamas riekstu (lazdu rieksti) notis, ko papildina ilgstošs aromāts, kas atsauc atmiņā jūras (austeres) smaržas un garšas. Termins “Oscietra” (“ossetra”, “осетр”, “asetra”, “osetra”, “osciètre”) attiecas tikai uz ikriem, kas pagatavoti no acipenser gueldenstaedtii vai acipenser persicus (divas līdzīgas sugas, kuru dzimtene ir Kaspijas jūra). Patiesībā uz etiķetēm to bieži apraksta nepareizi, norādot citas stores sugas, kas nekādā ziņā nav salīdzināmas ar īstajām oscietra ikriem.

Store sasniedz vidēju izmēru, tā garums var sasniegt līdz diviem metriem un svars var pārsniegt 60 kilogramus. Tā izceļas ar savu krāsojumu, kas dažkārt ir ar zeltainu nokrāsu. Tā dzīvo Melnajā, Kaspijas un Azovas jūrā, ceļo pa tādām upēm kā Volga un Donava. Tičīno parka (netālu no Pāvijas) pavasara ūdeņos jaunākajai sugai ir vajadzīgi aptuveni 10-12 gadi, lai izdētu pirmās vērtīgās olas.

OSCIETRA ROYAL (Krievijas store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,9 mm / 3,2 mm

Krāsa: no tumši brūnas līdz vidēji brūnai

Tekstūra: samtaina, kompakta, ar bronzas atspīdumiem

Raksturs: sarežģīts, līdzsvarots un diezgan noturīgs

Aromāta notis: lazdu rieksti, sviests, austeres

Oscietra Royal ir svaigi ikri ar zemu sāls saturu, kas pagatavoti tikai no Krievijas stores ikriem (acipenser gueldenstaedtii). Īstie Oscietra ikri jau no senseniem laikiem tiek uzskatīti par vienu no pieprasītākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Tas ir izcilas kvalitātes kaviārs, kas spēj apmierināt visprasīgāko gaumi. Ikrus ievāc galvenokārt rudenī un ziemā. Plašo Krievijas stores ikru klāstu parasti iedala trijās dažādās klasēs: “Classic”, “Royal” un “Imperial”. “Oscietra Royal” ir lielāka izmēra ikri (2,9 mm -3,2 mm), ar gludu, samtainu tekstūru un raksturīgiem bronzas plankumiem. Krāsa ir no tumši brūnas līdz vidēji brūnai ar siltām dzintara nokrāsām.

Aromāts ir maigs, sabalansēts un sarežģīts, un šī izcilā kvalitāte ir izbaudāma tīrā veidā. Garša ir harmoniska un tai piemīt īpaši patīkamas riekstu notis (lazdu rieksti), ko papildina ilgstošs aromāts, kas atsauc atmiņā jūras smaržas un garšas (austeres). Termins Oscietra (ossetra, oсетр, asetra, osetra un osciètre) attiecas tikai uz ikriem, kas pagatavoti no acipenser gueldenstaedtii vai acipenser persicus ikriem (divas līdzīgas sugas, kuru izcelsme ir Kaspijas jūrā). Patiesībā uz etiķetēm to bieži apraksta nepareizi, norādot citas stores sugas, kas nekādā ziņā nav salīdzināmas ar īstajām oscietra ikriem.

Store sasniedz vidēju izmēru, tā garums var sasniegt līdz diviem metriem un svars var pārsniegt 60 kilogramus. Tā izceļas ar savu krāsojumu, kas dažkārt ir ar zeltainu nokrāsu. Tā dzīvo Melnajā, Kaspijas un Azovas jūrā, ceļo pa tādām upēm kā Volga un Donava. Tičīno parka (netālu no Pāvijas) pavasara ūdeņos jaunākajai sugai ir vajadzīgi aptuveni 10-12 gadi, lai izdētu pirmās vērtīgās olas.

OSCIETRA IMPERIAL (Krievijas store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 3,0 mm / 3,3 mm

Krāsa: no vidēji brūnas līdz gaiši pelēkai

Tekstūra: spīdīga, kompakta, ar zeltainiem atspīdumiem

Raksturs: sarežģīts, līdzsvarots un noturīgs

Aromāta notis: lazdu rieksti, rieksti, austeres

Oscietra Imperial ir svaigi ikri ar zemu sāls saturu, kas pagatavoti tikai no Krievijas stores (acipenser gueldenstaedtii) ikriem. Īstie Oscietra ikri jau no senseniem laikiem tiek uzskatīti par vienu no pieprasītākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Tie ir izcilas kvalitātes ikri, kas spēj apmierināt visprasīgāko gaumi. Ikrus ievāc galvenokārt rudenī un ziemā. Oscietra Imperial ir visretākie un cēlākie Oscietra ikri; katru gadu tikai daži Krievijas stores īpatņi spēj saražot šo krāšņo kaviāra veidu, kas pagatavots pēc tradicionālās receptes. Oscietra Imperial ikri ir lielāka izmēra (3,0-3,3 mm), ar gludu, spīdīgu tekstūru un raksturīgiem zeltainiem atspīdumiem. Krāsa variē no dzintaraini brūnas līdz gaiši pelēkai krāsai ar raksturīgo “tīģera acu”.

Aromāts ir apburošs, līdzsvarots un sarežģīts, un tā izcilās īpašības ir jāizbauda tīrā veidā. Tam piemīt harmoniskas un ļoti patīkamas riekstu (lazdu rieksti) notis, ko papildina ilgstošs aromāts, kas atsauc atmiņā jūras (austeres) smaržas un garšas. Termins “Oscietra” (“ossetra”, “осетр”, “asetra”, “osetra”, “osciètre”) attiecas tikai uz ikriem, kas pagatavoti no acipenser gueldenstaedtii vai acipenser persicus (divas līdzīgas sugas, kuru dzimtene ir Kaspijas jūra). Patiesībā uz etiķetēm to bieži apraksta nepareizi, norādot citas stores sugas, kas nekādā ziņā nav salīdzināmas ar īstajām oscietra ikriem.

Store sasniedz vidēju izmēru, tā garums var sasniegt līdz diviem metriem un svars var pārsniegt 60 kilogramus. Tā izceļas ar savu krāsojumu, kas dažkārt ir ar zeltainu nokrāsu. Tā dzīvo Melnajā, Kaspijas un Azovas jūrā, ceļo pa tādām upēm kā Volga un Donava. Tičīno parka (netālu no Pāvijas) pavasara ūdeņos jaunākajai sugai ir vajadzīgi aptuveni 10-12 gadi, lai izdētu pirmās vērtīgās olas.

SIBERIAN CLASSIC (Sibīrijas store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,7 līdz 3,0 mm

Krāsa: no tumši pelēkas līdz gaiši dzintaraini brūnai

Tekstūra: stingra

Raksturs: piesātināts, ar viegliem joda elementiem

Aromāta notis: riekstu, austeru, nori jūras aļģu, medus

Siberian Classic ir ikri, kas iegūti no Sibīrijas stores. Tā ir vidēja lieluma zivs, kuras svars ir no 8 līdz 40 kg un kura sākotnēji bija sastopama Sibīrijas upju baseinos (no Obas līdz Kolimas upei) un Baikāla ezerā. Šiem ikriem piemīt izteikts raksturs, un tie ir ļoti daudzpusīgi izmantojami gatavošanā. Ikru lielums atšķiras atkarībā no stores vecuma (no 2,5 mm līdz 3 mm), un to krāsa ir no pelēkas līdz dzintarainai. Tie lieliski sader ar kartupeļiem, skābo krējumu, mīksto maizi vai tradicionālajā Krievijas variantā – ar pankūkām.

Ieteicamie saderības veidi: Brut šampanietis vai baltie, sausie, minerālvielas saturošie vīni un degvīns.

Lai iegūtu šo kaviāru, ir vajadzīgi 6 līdz 8 gadi.

SIBERIAN ROYAL (Sibīrijas store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,7 līdz 3,0 mm.

Krāsa: no tumši pelēkas līdz gaiši dzintaraini brūnai

Tekstūra: stingra

Raksturs: piesātināts, ar viegliem joda elementiem

Aromāta notis: riekstu, austeru, nori jūras aļģu, medus

Siberian Royal ir ikri, kas iegūti no Sibīrijas stores. Tā ir vidēja lieluma zivs, kuras svars ir no 8 līdz 40 kg un kura sākotnēji bija sastopama Sibīrijas upju baseinos (no Obas līdz Kolimas upei) un Baikāla ezerā. Šim kaviāram atlasa labākos un lielākos ikrus (vairāk nekā 2,7 mm). Ikri ir diezgan daudzpusīgi, tiem piemīt tīra un izteiksmīga garša, tie labi sader ar kartupeļiem, skābo krējumu, mīksto maizi vai, pēc Krievijas tradīcijām, ar pankūkām, kā arī atsevišķi, lai pilnībā novērtētu to īpašības.

Lai iegūtu šo kaviāru, ir vajadzīgi 8 gadi.

Ieteicamie saderības veidi: Brut šampanietis vai baltie, sausie, minerālvielu vīni un degvīns.

TRADITION PRESTIGE (Baltā store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,8 mm / 3,0 mm

Krāsa: tumši pelēka, melnkoks, dzintara toņi

Tekstūra: kompakta un viegla, papildināta ar lieliem ikriņiem

Raksturs: līdzsvarots un elegants

Aromāta notis: izteikts augļu aromāts ar riekstu un eļļainām notīm, kas atgādina vissmalkāko jūras nokrāsu.

Tradition Prestige ir ikri, kas iegūti no Baltās stores, kura dzīvo Klusajā okeānā Ziemeļamerikas rietumu piekrastē no Aļaskas līdz Dienvidkalifornijai. Tā ir viena no visilgāk dzīvojošajām storēm, sasniedzot līdz pat simts gadu vecumu. Tā sver 800 kg un garums var sasniegt 6 metrus. Šī liesā, olbaltumvielām bagātā zivs ir īpaši izsmalcināta, tāpat kā tās izsmalcinātie lielie ikri, kuru diametrs ir no 3,0 līdz 3,2 milimetriem un kuru krāsa variē no tumši pelēkas līdz melnai.

Šī kaviāra garša ir perfekti sabalansēta, ar noapaļotām notīm, kas apvieno smalkas jūras nianses ar vieglu, sviestainu, konditorejas izstrādājumu garšu. Šis kaviārs atbilst visizsmalcinātākajām visa vecuma un kultūras cilvēku gaumēm.

Lai patiesi novērtētu kaviāra dabu, izbaudiet to tīru vai kā daļu no aizraujošas degustācijas kopā ar citiem kaviāra veidiem. Vislabāk sader ar sauso vai dzirkstošo vīnu.

Lai iegūtu šo kaviāru, ir nepieciešams aptuveni 14-15 gadu.

TRADITION ROYAL (Baltā store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 3.0mm/3.2 mm

Krāsa: tumši pelēka, melnkoks, dzintara toņi

Tekstūra: kompakta un viegla, papildināta ar lieliem ikriņiem

Raksturs: līdzsvarots un elegants

Aromāta notis: izteikts augļu aromāts ar riekstu un eļļainām notīm, kas atgādina vissmalkāko jūras nokrāsu.

Tradition Royal ir kaviārs, kas iegūts no baltās stores sugas, kuras dzimtene ir Klusais okeāns un kura sastopama Ziemeļamerikas rietumu piekrastē no Aļaskas līdz Dienvidkalifornijai. Tā ir viena no visilgāk dzīvojošām stores sugām, sasniedzot līdz pat simts gadu vecumu. Tā sver 800 kg un var sasniegt līdz pat 6 m garumu. Šī slaidā zivs, kas satur daudz olbaltumvielu, ir īpaši smalka un izsmalcināta, tāpat kā tās izcilie lielie ikri, kuru diametrs ir no 3,0 līdz 3,2 milimetriem un kuru krāsa variē no tumši pelēkas līdz melnai. Šo ikru garša ir lieliski sabalansēta, ar maigām notīm, kas apvieno smalkas jūras toņus ar vieglu konditorejas garšu. Šie ikri uzrunā visizsmalcinātākās garšas kārpiņas no jebkuras kultūras vai vecuma grupas.

Lai patiesi novērtētu kaviāra dabu, izbaudiet to vienkārši vienu pašu vai kā daļu no aizraujošas degustācijas kopā ar citiem kaviāra veidiem. Vislabāk sader ar Brut (sauso) vai dzirkstošo vīnu.

DA VINCI CLASSIC (Adrijas store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,4 mm / 2,8 mm.

Krāsa: no tumši melnas līdz tumši brūnai

Tekstūra: mitra, mīksta

Raksturs: sarežģīts, diezgan noturīgs

Aromāta notis: svaigs, lazdu rieksti, zilās zivis

Da Vinci ir kaviārs, kas tiek iegūts no Adrijas stores (Acipenser naccarii) ikriem. Kādreiz Itālijas ūdeņos bagātīgi sastopamo stori zvejoja pavasarī, kad šīs zivis ceļoja augšup pa galvenajām Po ielejas upēm, lai sasniegtu labākās nārsta vietas. Šo autentisko itāļu kaviāru uzskatīja par īstu delikatesi Renesanses laikmeta aristokrātu ģimenēm (Gonzaga, Este, Mediči un Sforca ģimenēm). Senās receptes šī kaviāra pagatavošanai datējamas ar 15. gadsimtu.

Ikriem ir vidējs diametrs – no 2,4 mm līdz 2,8 mm, un to apvalks ir trausls, zīdains un smalks. Ikriem bieži vien ir mitra konsistence un svaiga, raksturīga (savvaļas) garša. Svaigi pagatavotiem ikriem ir raksturīga riekstu garša un sāļa piegarša, bet vēlāk, jūras ietekmē, garša kļūst izteiktāka. Ikri ir mirdzoši, un to krāsa variē no tumši melnas līdz brūnai. Tās ievāc pavasarī, un to izcelsme ir tikai no Adrijas stores – Itālijas sugas, kas raksturīga Adrijas jūrai un galvenajiem ūdeņiem Po ielejā, Dalmācijā un Grieķijas rietumu daļā.

Tičīno parka (netālu no Pāvijas) pavasara ūdeņos mazuļiem ir vajadzīgi aptuveni 11-14 gadi, lai izdētu pirmos vērtīgus ikrus.

SEVRUGA ROYAL (Sevrjugas store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,3 mm / 2,5 mm

Krāsa: pelēka līdz vidēji pelēkai

Tekstūra: zīdaina, diezgan stingra

Raksturs: izteikts, piesātināts

Aromāta notis: jūras eži, aromātiska, tanīns

Ars Italica Sevruga Royal ir svaigi ikri, kas pagatavoti tikai no tīrās Acipenser stellatus stores ikriem. Īstie Sevruga* ikri vēsturiski ir uzskatīti par vienu no labākajiem pārtikas produktiem pasaulē, mūsdienās tas ir ļoti reti sastopams produkts. Sevruga ikriem piemīt unikāla un īpatnēja garša, un nereti tie ir ikru cienītāju pirmā izvēle. Pirms kaviāra iegūšanas stores audzē vairāk nekā 9 gadus avota ūdeņos Tičīno dabas parka (Cassolnovo PV – Itālija) neskartā un dabiskā vidē.

Sevruga Royal ikri ir Acipenser stellatus stores ikri, kas pagatavoti pēc tradicionālās malossol receptes. Ikriem ir vidēja lieluma graudi (2,3 mm/2,5 mm), to tekstūra ir zīdaina un diezgan stingra. Krāsa ir pelēka līdz vidēji pelēkai ar nelieliem caurspīdīgiem plankumiem. Tam piemīt ļoti īpatnējs raksturs, garša ir piesātināta, viegli aromātiska, ar noturīgu jūras aromātu.

(*)Vārds “Sevruga” ir lietvārds, ar ko apzīmē tikai un vienīgi ikrus, kas pagatavoti no Kaspijas un Melnās jūras dzimtās sugas Acipenser stellatus ikriem.

Sevruga kādreiz bija ļoti izplatīta zivs Melnajā jūrā, Kaspijas jūrā un Azovas jūrā, ieskaitot tās attiecīgās pietekas, kā arī Egejas un Jonijas jūrā. Pagājušajā gadsimtā tā bija visvairāk pārdotā šķirne ikriem, mūsdienās tā ir ļoti reti sastopama. Tā ir maza izmēra store, kas reti pārsniedz 25 kg, ir trausla un delikāta audzēšanā. Tičīno parka (Cassolnovo – PV) pavasara avotā visātrākās mātītes ir gatavas kaviāra ieguvei jau pēc desmit gadiem.

SEVRUGA IMPERIAL (Sevrjugas store, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,4 mm / 2,6 mm

Krāsa: pelēka līdz viegli pelēkai

Tekstūra: zīdaina, diezgan stingra

Raksturs: izteikts, piesātināts

Aromāta notis: jūras eži, aromātiska, tanīns

Ars Italica Sevruga Imperial ir svaigi ikri, kas pagatavoti tikai no tīrās Acipenser stellatus stores ikriem. Īstie Sevruga* ikri vēsturiski ir uzskatīti par vienu no labākajiem pārtikas produktiem pasaulē, mūsdienās tas ir ļoti reti sastopams produkts. Sevruga ikriem piemīt unikāla un īpatnēja garša, un nereti tie ir ikru cienītāju pirmā izvēle. Pirms kaviāra iegūšanas stores audzē vairāk nekā 10 gadus avota ūdeņos Tičīno dabas parka (Cassolnovo PV – Itālija) neskartā un dabiskā vidē.

Sevruga Imperial ikri ir vislabākie Acipenser stellatus atlasīti ikri, kas pagatavoti pēc tradicionālās receptes ar zemu sāls saturu. Kaviāram ir vidēja lieluma graudi (2,4 mm / 2,6 mm), tekstūra ir zīdaina un diezgan elastīga. Krāsa ir vidēji līdz gaiši pelēka ar nelieliem caurspīdīgiem plankumiem. Tiem piemīt ļoti īpatnējs raksturs ar piesātinātu, viegli aromātisku garšu, ko papildina noturīgs jūras aromāts.

(*) Vārds “Sevruga” ir lietvārds, ar ko apzīmē tikai un vienīgi ikrus, kas pagatavoti no Kaspijas un Melnās jūras dzimtās sugas Acipenser stellatus ikriem.

Sevruga kādreiz bija ļoti izplatīta zivs Melnajā jūrā, Kaspijas jūrā un Azovas jūrā, ieskaitot tās attiecīgās pietekas, kā arī Egejas un Jonijas jūrā. Pagājušajā gadsimtā tā bija visvairāk pārdotā šķirne ikriem, mūsdienās tā ir ļoti reti sastopama. Tā ir maza izmēra store, kas reti pārsniedz 25 kg, ir trausla un delikāta audzēšanā. Tičīno parka (Cassolnovo – PV) pavasara avotā visātrākās mātītes ir gatavas kaviāra ieguvei jau pēc desmit gadiem.

Beluga ROYAL

parametri

Diametrs Ø: vairāk nekā 3 mm

Krāsa: no perlamutra līdz tumši pelēkai

Tekstūra: zīdaina

Raksturs: karalisks

Aromāta notis: valrieksts, lazdu rieksts, sviests.

Beluga ir ikri, kurus iegūst no Huso Huso stores. Tā ir zivs, kuras garums var sasniegt 8 metrus un svars – vairāk nekā 1,5 tonnas. Sākotnēji tā bija sastopama Melnajā jūrā, Kaspijas jūrā, Azovas jūrā, bet pirms izzušanas bija sastopama arī Itālijā Adrijas jūrā, Jonijas jūrā un to pietekās.

Tās kvalitāte ir visretākā un visdārgākā, to raksturo lieli ikri (vairāk nekā 3 mm), ovāla forma un krāsu toņi no perlamutra līdz tumši pelēkam. Šo kaviāru vajadzētu nobaudīt tikai vienu pašu, lai patiesi novērtētu un izbaudītu tā neticamo kvalitāti.

Ieteicamais papildinājums: labākie Brut dzirkstošie vīni

Lai iegūtu šo vērtīgo kaviāru, ir vajadzīgi 20 gadi.

Albino (Sterlete albīns, svaigi)

parametri

Diametrs Ø: 2,2–2,5 mm

Krāsa: zeltaina, gaiši dzeltena, ar pērļainu spīdumu

Tekstūra: maiga, elastīga, zīdaina

Raksturs: izsmalcināts, harmonisks, ar vieglu saldumu

Aromāta notis: rieksti, krējums, austeres, nori jūras aļģes, medus

Sterlete albīns (Acipenser ruthenus albino)

Sterletes albīna kaviārs ir viens no retākajiem un prestižākajiem pasaulē. Albīna sterlete ir dabiska mutācija, kas savvaļā sastopama ārkārtīgi reti, tāpēc tās audzēšana prasa īpašu pieredzi un rūpes. Galvenās fermas, kas ražo šo kaviāru, atrodas Itālijā un Francijā, un šo kaviāru bieži dēvē par “baltajām zelta pērlēm” unikālās krāsas un izsmalcinātās garšas dēļ.

Ikriem ir apbrīnojami gaišs, zeltains tonis ar pērļainu spīdumu, padarot tos par īstu kulinārijas šedevru. Sterlete sasniedz dzimumgatavību salīdzinoši agri — jau 6–8 gadu vecumā, kas ļauj biežāk iegūt ikrus nekā lielākiem stores sugām, taču produkcija joprojām ir ierobežota un ekskluzīva.

Albīna sterletes kaviārs ir īpaši iecienīts augstākās klases šefpavāru vidū, jo tā izsmalcinātā, viegli saldā garša lieliski sader ar austerēm, tartaru, svaigu karpačo, olu benediktu vai tiek pasniegts tīrā veidā ar grauzdiņiem un sviestu.

CLASSIC SELECTION OSCIETRA (Krievijas store, pasterizēti)

parametri

Diametrs Ø: 2,7 mm / 3,0 mm

Krāsa: tumši pelēka

Tekstūra: samtaina, blīva

Raksturs: līdzsvarots un diezgan noturīgs

Aromāta notis: lazdu rieksti, sviests

Oscietra – Krievijas store (Acipenser gueldenstaedtii)

Krievijas stores garums sasniedz līdz 2 metriem un svars – vairāk nekā 60 kg. Tā dzīvo Melnajā, Kaspijas un Azovas jūrā, kā arī Volgas un Donavas upēs. Pirmo reizi ikrus dēj 10-12 gadu vecumā, parasti rudenī vai ziemā. Oscietra ikriem ir bagātīga riekstu garša un vidēja konsistence, kas padara tos par vienu no populārākajiem un iecienītākajiem gardēžu vidū.

Pasterizēto kaviāru karsē noteiktā temperatūrā, lai iznīcinātu mikroorganismus un pagarinātu glabāšanas laiku, neizmantojot konservantus. Izmantojot šo metodi, tiek saglabāta liela daļa kaviāra garšas un konsistences īpašību, lai gan tas var kļūt nedaudz blīvāks. Pasterizācija ikriem piešķir intensīvāku garšu, taču zaudē daļu svaigajiem ikriem piemītošā smalkuma un maiguma. Šī kaviāra derīguma termiņš ir 6 mēneši no izgatavošanas dienas.

CLASSIC SELECTION SIBERIAN (Sibīrijas store, pasterizēti)

parametri

Diametrs Ø: 2,3 mm / 3,0 mm

Krāsa: no tumši pelēkas līdz gaiši brūnai

Tekstūra: stingra

Raksturs: vieglu valrieksti un aļģu

Aromāta notis: riekstu, austeru

Sibīrijas stores (Acipenser baerii)

Sibīrijas stores ir vidēja lieluma, sver no 8 līdz 40 kg, un dzīvo Sibīrijas upju baseinos un Baikāla ezerā. Pirmos ikrus tā izdala 6-8 gadu vecumā. Kaviāra lielums ir no 2,5 līdz 3 mm, krāsa – no tumši pelēkas līdz gaiši brūnai, dzintaraina, ar stingru konsistenci un vieglu valriekstu un aļģu garšu. Sibīrijas stores ikri izceļas ar universālu garšu un ir ideāli piemēroti dažādiem kulinārijas eksperimentiem.

Pasterizēto kaviāru karsē noteiktā temperatūrā, lai iznīcinātu mikroorganismus un pagarinātu glabāšanas laiku, neizmantojot konservantus. Izmantojot šo metodi, tiek saglabāta liela daļa kaviāra garšas un konsistences īpašību, lai gan tas var kļūt nedaudz blīvāks. Pasterizācija ikriem piešķir intensīvāku garšu, taču zaudē daļu svaigajiem ikriem piemītošā smalkuma un maiguma. Šī kaviāra derīguma termiņš ir 6 mēneši no izgatavošanas dienas.

CLASSIC SELECTION TRADITION (Baltā store, pasterizēti)

parametri

Diametrs Ø: liels, 3,0 mm / 3,2 mm

Krāsa: melnā krāsā ar dzintara nokrāsu

Tekstūra: viegla

Raksturs: augļu-riekstu

Aromāta notis: jūras aromāts

Baltā store (Acipenser transmontanus)

Baltā store ir liela izmēra Ziemeļamerikas rietumu piekrastē dzīvojoša storeszivs, kas sver līdz pat 800 kg un ir garāka par 6 metriem. Pirmo reizi ikrus tā dod 14-15 gadu vecumā. Ikri ir lieli (3,0-3,2 mm), melnā krāsā ar dzintara nokrāsu, ar vieglu tekstūru, augļu-riekstu garšu un jūras aromātu. Baltās stores ikri ir pazīstami ar savu delikāto un sarežģīto garšas profilu, kas padara tos par lielisku izvēli gardēžiem.

Pasterizēto kaviāru karsē noteiktā temperatūrā, lai iznīcinātu mikroorganismus un pagarinātu glabāšanas laiku, neizmantojot konservantus. Izmantojot šo metodi, tiek saglabāta liela daļa kaviāra garšas un konsistences īpašību, lai gan tas var kļūt nedaudz blīvāks. Pasterizācija ikriem piešķir intensīvāku garšu, taču zaudē daļu svaigajiem ikriem piemītošā smalkuma un maiguma. Šī kaviāra derīguma termiņš ir 6 mēneši no izgatavošanas dienas.

ORIGINAL BLUE (Baltā store, stipri pasterizēti)

parametri

Diametrs Ø: 3,0–3,2 mm

Krāsa: melna ar dzintara atspīdumiem

Tekstūra: blīva, stingra

Raksturs: izteikts, koncentrēts

Aromāta notis: riekstu, sviesta, augļu

Baltā store ir liela izmēra Ziemeļamerikas rietumu piekrastē dzīvojoša storeszivs, kas sver līdz pat 800 kg un ir garāka par 6 metriem. Pirmo reizi ikrus tā dod 14-15 gadu vecumā. Ikri ir lieli (3,0-3,2 mm), melnā krāsā ar dzintara nokrāsu, ar vieglu tekstūru, augļu-riekstu garšu un jūras aromātu. Baltās stores ikri ir pazīstami ar savu delikāto un sarežģīto garšas profilu, kas padara tos par lielisku izvēli gardēžiem.

Šie ikri tiek termiski apstrādāti ilgāku laiku un augstākā temperatūrā. Šī kaviāra gradācija var atšķirties no partijas uz partiju pēc ikru lieluma, garšas niansēm, garšas intensitātes, tekstūras un krāsas. Šiem ikriem ir 9 mēnešu derīguma termiņš no izgatavošanas dienas.

BLACK GOLD (Krievijas store, stipri pasterizēti)

parametri

Diametrs Ø: 2,7–3,0 mm

Krāsa: tumši pelēka līdz antracīta

Tekstūra: blīva un stingra

Raksturs: intensīvs, koncentrēts

Aromāta notis: rieksti, sviests, jūras svaigums

Krievijas stores garums sasniedz līdz 2 metriem un svars – vairāk nekā 60 kg. Tā dzīvo Melnajā, Kaspijas un Azovas jūrā, kā arī Volgas un Donavas upēs. Pirmo reizi ikrus dēj 10-12 gadu vecumā, parasti rudenī vai ziemā. Oscietra ikriem ir bagātīga riekstu garša un vidēja konsistence, kas padara tos par vienu no populārākajiem un iecienītākajiem gardēžu vidū.

Šie ikri tiek termiski apstrādāti ilgāku laiku un augstākā temperatūrā. Šī kaviāra gradācija var atšķirties no partijas uz partiju pēc ikru lieluma, garšas niansēm, garšas intensitātes, tekstūras un krāsas. Šiem ikriem ir 9 mēnešu derīguma termiņš no izgatavošanas dienas.

Lingotto

parametri

Diametrs Ø: liels, 3,0–3,2 mm (pirms presēšanas)

Krāsa: melna ar dzintara toņiem

Tekstūra: blīva, stingra, rīvējama

Raksturs: delikāts, izteikts, sarežģīts, koncentrēts

Aromāta notis: augļi, rieksti, jūra, sviests, viegls minerālums

Lingotto ir novatorisks un ekskluzīvs kaviāra produkts, kas izgatavots no augstākās kvalitātes baltas stores (Acipenser transmontanus) ikriem, kas ir presēti īpašā veidā. Šis produkts piedāvā unikālu pieredzi — to var rīvēt virs makaroniem, olu kultenes, grauzdiņiem vai pievienot salātiem, radot patiesi izsmalcinātu gastronomisku baudījumu. Lingotto apvieno baltā ositra ikru delikāto un sarežģīto garšu ar presētai formai raksturīgo intensitāti, piešķirot tam daudzpusību gan uzkodām, gan augstākās klases ēdieniem.

Baltas stores ikri ir pazīstami ar savu augļu un riekstu garšu, kā arī vieglām jūras notīm. Presēšanas rezultātā Lingotto iegūst cietu, kompaktu tekstūru, kas ļauj to viegli rīvēt, vienlaikus saglabājot autentisko aromātu un bagātīgo garšas buķeti.

Atrašanās vieta 

Tičīno ielejas parks Lombardijā, pirmais reģionālais parks Itālijā, tika dibināts 1974. gadā, lai aizsargātu upi un dabisko vidi no industrializācijas un urbanizācijas. Tičīno dabas parks – upe un tās ieleja ir unikāla ainava ar neatkārtojamu skaistumu un ir visplašākā dabas teritorija Po ielejā. Šis neskartās dabas stūrītis ir kaimiņos ar teritorijām, kurās cilvēka darbība ir atstājusi neatgriezeniskas izmaiņas. Liels daudzums avotu, kas plūst no zemes, senas lauksaimniecības apūdeņošanas sistēmas un majestātiskas pilis lieliski iekļaujas ainavā un padara panorāmu īpaši krāsainu.

Tičīno ieleja – tie ir strauti, skujkoku meži, purvi, tas viss rada labvēlīgu vidi daudzu dzīvnieku un augu dzīvībai. Izmantojot Tičīno parka floras piemēru, var izsekot tās attīstību no laikiem pirms cilvēka parādīšanās. Tieši tāpēc ielejā ērti jūtās 48 zīdītāju sugas. Starp tiem ir caunas, lapsas, āpši, melnās vāveres un zebiekstes, kas pastāv līdzās, neizjaucot bioloģisko līdzsvaru. Tičīno upe vienmēr ir bijusi dabiska robeža starp civilizācijām, nācijām, tautām un valdniekiem, un, iespējams, tieši tāpēc tā ir saglabājusies sākotnējā formā Kopš 2002. gada Tičīno ieleja ir viens no pasaules biosfēras rezervātiem, ko UNESCO atzinusi programmas “Cilvēks un biosfēra” (ang. The Man and the Biosphere Programme, MAB) ietvaros.

Biosfēras rezervāti ir sauszemes, piekrastes un jūras ekosistēmas, kuru izveidošanas mērķis ir uzturēt un parādīt līdzsvarotu saikni starp iedzīvotājiem, ekonomisko attīstību un dabu. 1976. gadā izveidotajā MAB pasaules rezervātu tīklā pašlaik ir 631 rezervāts 119 valstīs. Prestižs MAB rezervātu apzīmējums uzlabo aizsardzības un attīstības modeli, kas jau ir ievērots abiem Tičīno parkiem (Lombarda un Pjemontas). Un tas, savukārt, piesaista parku pārvaldniekus, administratorus un vietējos iedzīvotājus piedalīties šo vēstures un kultūras vērtības bagāto ainavu aizsardzībā un popularizēšanā.

Kalvisano ir pilsēta Po ielejas vidū, Brešas provincē Itālijā, kas ir bagāta ar saldūdens avotiem. Nosaukums cēlies no latīņu vārda Calvisius, kas bija senās Romas muižnieks un liels gardēdis. Provinces tīrā ūdens unikālās īpašības nodrošina Calvisius kaviāra kvalitāti un svaigumu, padarot to par izsmalcinātu delikatesi pasaules virtuvē.

Fermas un to vēsture

Calvisius un Ars Italica ir Agroittica Lombarda, kas ir neapstrīdams kaviāra ražošanas un izplatīšanas līderis, reģistrētas preču zīmes. Uzņēmumam pieder lielākā stores audzētava Eiropā – 150 akru zemes ar akvakultūrai paredzētām tvertnēm, kur audzē tikai labākās šķirnes. Tas ļauj uzņēmumam noturēt vairāk nekā 20 % no pasaulē saražotā kaviāra apjoma. Visā uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē tādas vērtības kā ilgtspēja, kvalitāte, meistarība un saudzīga attieksme pret vidi ir bijuši uzņēmuma galvenie vadmotīvi, kas iedvesmo un virza ikvienu tā darbību. 

Calvisius un Ars Italica 

Jau vairāk nekā 40 gadus Calvisius un Ars Italica ir kaviāra nozares līderi, kas ir pazīstami ar savu meistarību un apņemšanos ievērot ilgtspējīgas ražošanas metodes.

Šīs saimniecības atrodas krāšņā Ziemeļitālijas lauku apvidū un kopumā aizņem 150 akrus saldūdens dīķu, kur stores aug apstākļos, kas maksimāli pietuvināti to dabiskajai dzīves videi.ot ilgtspējīgas ražošanas metodes.

Šīs fermas, kas barojas no tīrākajiem dabiskajiem ūdens avotiem un atrodas blakus satriecošajam Gardas ezeram, piedāvā ideālu vidi, kurā vislabāk attīstīties storēm.

Katrs kaviāra ražošanas procesa posms tiek rūpīgi uzraudzīts galvenajā mītnē Kalvisano, nodrošinot, ka katra kaviāra burciņa atbilst stingriem standartiem.

Apņēmīgi rūpējoties par kvalitāti un dziļi izprotot kaviāra ražošanas nianses, Calvisius un Ars Italica turpina uzstādīt nozares izcilības standartus.

Calvisius un Ars Italica pamatvērtības

Calvisius un Ars Italica vadās pēc trim pamatprincipiem: kvalitāte, meistarība un ilgtspējība. Šīs vērtības ir pamatā visam, ko uzņēmums dara, sākot no tā bagātīgās vēstures līdz pat ikdienas darbībai, un uzņēmums cenšas tās ievērot katrā žestā un darbībā.

Calvisius un Ars Italica 

Calvisius un Ars Italica nav tikai vārds, bet gan dzīvesveids. Uzņēmums uzskata, ka ir jāražo vislabākais iespējamais kaviārs, izmantojot tikai labākās sastāvdaļas un visrūpīgākos paņēmienus. Calvisius and Ars Italica apņemšanās nodrošināt kvalitāti ir nelokāma, un uzņēmums pastāvīgi cenšas pilnveidoties un ieviest jauninājumus.

Vēl viens būtisks Calvisius and Ars Italica vērtību stūrakmens ir meistarība. Lepojoties ar savu mantojumu, uzņēmums ir apņēmies saglabāt tradicionālās metodes, kā arī ieviest jaunas idejas un tehnoloģijas. Katra kaviāra partija tiek izgatavota ar rūpību un uzmanību detaļām, nodrošinot, ka tā atbilst stingriem standartiem. 

Visbeidzot, vissvarīgākā uzņēmuma darbības daļa ir videi draudzīga ražošana. Apzinoties, ka mūsu planētas veselība ir nesaraujami saistīta ar ražošanas panākumiem, Calvisius and Ars Italica ir apņēmušies sniegt savu ieguldījumu tās aizsardzībā. Calvisius and Ars Italica ir apņēmušies radīt ilgtspējīgu nākotni visiem – no atbildīgas lauksaimniecības līdz atkritumu apjoma samazināšanai un oglekļa dioksīda pēdas nospieduma samazināšanai.

Šie trīs pamatprincipi – kvalitāte, meistarība un ilgtspēja – ir visu Calvisius and Ars Italica centienu pamatā un mērķis. Uzņēmums uzskata, ka, ievērojot šīs vērtības, mēs varam radīt labāku pasauli – pa vienam gardam kaviāra gabaliņam.

Melnā kaviāra apstrāde un kvalitātes rādītāji 

Kautie un slauktie ikri 

Ir divas galvenās kaviāra iegūšanas metodes: slaukšana un kaušana, un katrai no tām ir savas īpatnības un ietekme uz produkta kvalitāti un drošību.

Ar slaukšanas metodi iegūst kaviāru, saglabājot zivis dzīvas un ļaujot iegūt kaviāru vidēji vēl 6-8 reizes. Šajā procesā izmanto zivju vēdera masāžu vai “ķeizargrieziena” metodi, kad tiek veikts vēdera iegrieziens, lai iegūtu ikrus, un pēc tam zivij tiek ievietotas ķirurģiskas šuves. Slaukšanas laikā bieži vien izmanto ķīmiskas vielas un hormonus, lai atvieglotu ikru atdalīšanu no olnīcu sieniņām. Šie hormoni palīdz ikriem vieglāk un ar mazākiem bojājumiem izšķilties. Tomēr hormonu klātbūtne zivīs un kaviārā rada risku cilvēka veselībai, jo tie var ietekmēt patērētāja hormonsistēmu. Ikru kvalitāte var pasliktināties ar katru slaukšanas reizi, jo zivīm nav laika pilnībā atjaunot ikru rezerves, tāpēc nākamās kaviāra partijas ir mazāk nobriedušas un mazāk viendabīgas.

Kautu kaviāru iegūst, nokaujot zivi un iegūstot ikrus no tās vēdera. Tā ir tradicionāla metode, kas ļauj precīzi kontrolēt kaviāra ieguves laiku, nodrošinot viendabīgumu un augstu kvalitāti. Tiek uzskatīts, ka nokauto kaviāru kvalitāte ir noturīgāka, jo zivis tiek nogalinātas optimālajā kaviāra nobriešanas brīdī. Šī metode garantē augstas kvalitātes produktu un īstu izsmalcinātu garšu.

Sāls saturs kaviārā

Kaviarā vienmēr ir sāls, un klasiskais sāls daudzums ir 3%. Termins “malosols” vēsturiski nozīmēja, ka sāls saturs nedrīkst pārsniegt 5%, taču mūsdienās tas vairs nav aktuāls. Daži ražotāji samazina sāls saturu līdz 2-2,5%, kas saīsina uzglabāšanas laiku un prasa zemāku temperatūru. Kaviārs ar 3 % sāls saturu tiek uzglabāts 0°C – +4°C temperatūrā, bet kaviāram ar 2,5% sāls saturu nepieciešama -2°C – 0°C temperatūra, ko mājās ir grūti nodrošināt. 

Kaviāram pievieno arī boraku (borskābes nātrija sāls), kas ir atļauta Eiropā un ir dabiska piedeva.

Pasterizācija

Pasterizācija ietver kaviāra karsēšanu līdz noteiktai temperatūrai, kas iznīcina mikroorganismus, kuri var izraisīt bojāšanos, lai pagarinātu produkta derīguma termiņu, vienlaikus saglabājot lielāko daļu tā garšas un tekstūras īpašību.

Pasterizācijas process ļauj kaviāram ilgāk uzglabāties bez konservantiem. Tomēr tas var nedaudz mainīt kaviāra konsistenci, padarot to nedaudz blīvāku un piešķirot tam intensīvāku raksturu salīdzinājumā ar svaigu kaviāru. 

Pasterizāciju bieži izmanto ikriem, kas paredzēti eksportam vai ilgstošai uzglabāšanai. Lai gan pasterizēts kaviārs var būt mazāk maigs nekā nepasterizēts, tas joprojām ir augstas kvalitātes produkts, un tam bieži vien dod priekšroku, jo tas ilgi saglabājas un nezaudē raksturīgo garšu

Svaigo melno ikru gradācijas

Svaigus melnos ikrus iedala vairākās kategorijās, no kurām katra atšķiras pēc kvalitātes, ikru lieluma un garšas īpašībām.

Classic ikri 

Classic ikri ir kvalitātes pamatlīmenis. Ikri ir vidēja lieluma, un tiem ir bagātīga garša ar riekstu un sviesta piegaršu. Šis kaviārs ir ideāli piemērots iesācējiem, kuri vēlas iepazīt melnā kaviāra pasauli.

Royal kaviārs

Royal kaviārs ir augstāka kvalitātes līmeņa kaviārs. Tas satur lielākus ikrus, kuriem ir bagātīga un krēmīga garša. Krāsa ir no brūnas līdz tumši brūnai, un garšu raksturo bumbieru, sviesta un lazdu riekstu notis ar spilgtu un atsvaidzinošu pēcgaršu.

Imperial

Šī ir augstākā kaviāra klase. Ikri ir vislielākie un ar rokām atlasītie, tāpēc tie ir visretākie un vērtīgākie. Garša ir sarežģīta, līdzsvarota, ar bagātīgu riekstu garšu un garu pēcgaršu. Ikru krāsa variē no dzintaraini brūnas līdz gaiši pelēkai ar raksturīgajām “tīģera acīm”.

Jo augstāka gradācija, jo izsmalcinātāka garša un tekstūra.

Mēs piedāvājam trīs veidu nepasterizētus (svaigus) ikrus Krievijas, Adrijas un Sevrjugas stores ikrus: Classic, Royal un Imperial. Pieejami arī divu veidu nepasterizēti Sibīrijas un baltās stores ikri: Prestige un Royal. Belugas un albīnu stores ikri ir pieejami vienā gradācijā – Royal.

Pasterizēta kaviāra gradācija

Gan pasterizētus, gan nepasterizētus melnos ikrus šķiro pēc kvalitātes. Pasterizētus ikrus karsē augstā temperatūrā un hermētiski noslēdz burkās, lai pagarinātu to glabāšanas laiku, taču tas var mainīt to garšu un konsistenci.

A klase

Kvalitāte: augstākās kvalitātes kaviārs. Ikri ir vienmērīgi, vienāda lieluma un krāsas, bez bojājumiem. Konsistence ir blīva, bet maiga, ar labu garšu.

Apraksts: Šis kaviārs atbilst visiem augstajiem kvalitātes standartiem, tostarp krāsai, izmēram, aromātam un tekstūrai. Tam ir tīra garša un pievilcīgs izskats.

B klase

Kvalitāte: laba kvalitāte, bet ar nelielām izmēru, formas vai krāsas novirzēm. Tie parasti ir ikri ar nelieliem defektiem, kas neietekmē to garšu.

Apraksts: arī šie ikri ir augstas kvalitātes, bet tie var būt mazāk viendabīgi vai nedaudz deformēti. To īpašības dažādās partijās var atšķirties. Tomēr tie joprojām ir garšīgi un vērtīgi, lai gan nav tik dārgi kā A klases ikri.

Visi Ars Italica ikri ir iegūti tikai no Tičīno parkā audzētām storēm, un tiem ir marķējums "Kontrolēta ražošana - Tičīno parks" (Ticino Park – Controlled Production) un "Jūras draugs - ilgtspējīgas akvakultūras sertifikāts" (Friend of the Sea - Sustainable Aquaculture Certification). Ars Italica ir ekskluzīvs Storione Ticino partneris un aktīvi strādā pie projektiem, lai atjaunotu un aizsargātu vietējās stores.

Mēs piedāvājam ikrus no 7 storu šķirnēm

Krievijas stores (Acipenser gueldenstaedtii)

Krievijas stores, pazīstamas arī kā ģildenštedta stores, zinātnisko nosaukumu ieguvušas par godu vācu dabaszinātniekam Johannam Antonam Gildenštedtam, kurš 18. gadsimtā pētīja Krievijas floru un faunu. Krievijas stores ir viena no senākajām zivju sugām, tās priekšteči eksistēja pirms 200 miljoniem gadu. Šī stores suga ir viena no pazīstamākajām un vērtīgākajām.

Krievijas stores apdzīvo Melnās, Kaspijas un Azovas jūras baseinus, kā arī upes, kas ietek šajās jūrās, piemēram, Volgu un Donu. Tam ir svarīga loma šo ūdenstilpju ekosistēmās. Pēdējās desmitgadēs Krievijas stores populācija ir ievērojami samazinājusies pārzvejas un malumedniecības dēļ. Krievijas stores populācijas saglabāšanas un atjaunošanas programmas ietver mazuļu ielaišanu dabiskajā vidē, kas palīdz palielināt šo reto zivju skaitu. Pateicoties saglabāšanas un audzēšanas pasākumiem nebrīvē, situācija ir sākusi uzlaboties, tomēr stores joprojām ir apdraudētas.

Krievijas storēm ir iegarens ķermenis, kas klāts ar kaula plātnītēm, un garš deguns, kas apgādāts ar taustekļiem, kuri palīdz atrast barību ūdenstilpnes dibenā. Šīs zivis labprāt barojas ar mazām zivīm, gliemjiem un vēžveidīgajiem. Jūras ūdenī tās dzīvo vientuļi, bet, pārceļoties uz saldūdeni nārsta nolūkā, kļūst sabiedriski aktīvākas.

Savvaļā krievu stores var migrēt līdz pat 1000 kilometrus, lai nārstot, atgriežoties tajās pašās vietās, kur dzimušas, tādējādi tās ir neaizsargātas pret apkārtējās vides pārmaiņām. Krievijas stores var nodzīvot līdz 50 gadiem, sasniedzot līdz 2 metru garumu un vairāk nekā 60 kg svaru. Tie sasniedz briedumu tikai 12-15 gadu vecumā.

Krievijas stores joprojām ir greznības un augstas kvalitātes simbols. Sarežģītie storu audzēšanas un aizsardzības apstākļi padara tos vēl vērtīgākus un pieprasītākus pasaules tirgū.

Sibīrijas stores (Acipenser baerii)

Sibīrijas stores (Acipenser baerii) dzīvo daudzās Sibīrijas upju sistēmās, piemēram, Obas, Jeņisejas, Ļenas un Kolimas upēs, kas ietek Karas, Laptevu un Austrumsibīrijas jūrā. Šī suga sastopama arī Kazahstānā un Ķīnā, Obas pietekā Irtišā. Savu sugas nosaukumu tā ieguvusi par godu vācu biologam Karlam Ernstam fon Bāeram, kurš devis nozīmīgu ieguldījumu Krievijas ihtiofaunas izpētē.

Sibīrijas stores ir vidēja lieluma stores dzimtas pārstāvis, kas sasniedz vidēji 2 m garumu un aptuveni 65 kg svaru. Maksimālais reģistrētais šīs zivs svars bija 210 kg. Sibīrijas stores var nodzīvot līdz 60 gadiem, kas to padara par ilgdzīvotāju. Dzimumgatavība iestājas diezgan vēlu: tēviņi to sasniedz 11-24 gadu vecumā, bet mātītes – 20-28 gadu vecumā. Tie nārsto upēs ar spēcīgām straumēm, dodot priekšroku akmeņainām vai grants vietām.

Sibīrijas stores uzturā ietilpst dažādi grunts organismi, piemēram, vēžveidīgie, hironomīdu kāpuri un citi sīki bezmugurkaulnieki. Neraugoties uz savu izmēru, stores barojas ar salīdzinoši mazu un nekustīgu upuri.

Pēdējās desmitgadēs Sibīrijas stores populācija ir krasi samazinājusies biotopu izzušanas, degradācijas un malumedniecības dēļ. Aptuveni 40% nārsta vietu ir kļuvušas nepieejamas aizsprostu būvniecības dēļ, un augstais ūdens piesārņojuma līmenis negatīvi ietekmē zivju reproduktīvo funkciju. Tāpēc Starptautiskā dabas aizsardzības savienība (IUCN) Sibīrijas stores ir iekļāvusi kritiski apdraudēto sugu sarakstā.

Sibīrijas stores aktīvi audzē akvakultūrā gan gaļas, gan kaviāra ražošanai. Tā kā Sibīrijas stores spēj pabeigt savu dzīves ciklu saldūdenī un salīdzinoši agri sasniedz dzimumgatavību, Sibīrijas stores ir kļuvušas par populāru nebrīvē audzējamu objektu.

Tādējādi Sibīrijas stores ir gan ekoloģiski, gan ekonomiski nozīmīga suga, kuras aizsardzībai un skaita atjaunošanai ir nepieciešami pastāvīgi centieni.

Baltās stores (Acipenser transmontanus)

Baltās stores (Acipenser transmontanus) ir lielākās saldūdens zivis Ziemeļamerikā. Šī suga sastopama Klusā okeāna piekrastē no Aļaskas līdz Kalifornijai, kā arī upju sistēmās, piemēram, Freizera upē Britu Kolumbijā un Kolumbijas upē Vašingtonā un Oregonā.

Šīs zivis dod priekšroku dziļiem, lēni tekošiem ūdeņiem ar smilšainu vai dūņainu dibenu. Baltās stores bieži meklē patvērumu starp iegrimušiem laukakmeņiem vai kritušiem kokiem, kur tās atrod patvērumu un barības pārpilnību. Interesanti, ka baltajam storēm dažkārt piemīt tāda uzvedība, ko dēvē par “porpoising”, kad tas izlec no ūdens un ar šļakatām atgriežas atpakaļ ūdenī. Šādas uzvedības iemesli nav līdz galam izprasti, taču tiek uzskatīts, ka tādējādi stores sazinās savā starpā vai atbrīvojas no parazītiem.

Baltās stores var nodzīvot vairāk nekā simts gadus, tādējādi tās ir vienas no visilgāk dzīvojošajām zivīm. Daži īpatņi sasniedz līdz pat 6 metru garumu un vairāk nekā 680 kg svaru. Vidēji pieaugušie īpatņi ir no 2 līdz 3 metriem gari un sver vairākus simtus kilogramu.

Baltās stores ir plēsēji un barojas ar dažādiem savvaļas zivīm. Zivju mazuļi ēd kukaiņu kāpurus un sīkus bezmugurkaulniekus, bet pieaugušie dod priekšroku tādām zivīm kā lasis, reņģe un plekstes, kā arī garnelēm un gliemjiem.

Baltās stores vairošanās ir lēna; tās nārsto ik pēc dažiem gadiem. Tēviņi dzimumgatavību sasniedz 15 gadu vecumā, bet mātītes – 20 gadu vecumā. Nārsta laikā tās migrē augšup pa upēm, meklējot strauji tekošas vietas ar grants gultni. Mātītes vienlaicīgi var izdēt no 400 000 līdz 4 miljoniem olu, kas kompensē to nārsta retumu.

Adrijas stores (Acipenser naccarii)

Adrijas stores (Acipenser naccarii) ir endēmiska Adrijas jūras un tās pieteku suga. Šīm zivīm ir liela vēsturiska un ekoloģiska nozīme, jo tās apdzīvo tādas upes kā Po, Tičīno un Adidže, kā arī Adrijas jūras piekrastes ūdeņus. Šīs zivis var sasniegt līdz 2 metru garumu un līdz 25 kg svaru, lai gan bieži sastopami arī mazāki īpatņi. Adrijas storēm ir olīvbrūna mugura, gaiši sāni un balts vēders, tāpēc tās ir viegli atpazīstamas.

Viena no Adrijas stores unikālajām īpašībām ir tās spēja pielāgoties dažādiem sāļuma līmeņiem. Lai gan šīs zivis var dzīvot arī sālsūdenī, lielāko dzīves daļu tās izvēlas pavadīt saldūdeņos un iesāļos ūdeņos, piemēram, upju grīvās un upju lejtecēs. Adrijas stores barojas ar dažādiem ūdenstilpju dibenā esošiem organismiem, tostarp mazām zivīm, vēžveidīgajiem un gliemjiem. Viņu uzturā var būt arī organiskās vielas un sīkas sadalījušās atliekas, tādējādi uzsverot to kā oportūnistisku barotāju lomu ekosistēmās.

Šī stores suga tiek uzskatīta par kritiski apdraudētu pārmērīgas nozvejas, biotopu iznīcināšanas un ūdens piesārņojuma dēļ. Pēdējos gados ir veikti ievērojami pasākumi, lai atjaunotu Adrijas stores populāciju, tostarp audzēšanas programmas nebrīvē un mazuļu izlaišana dabiskajā vidē.

Adrijas stores ir piemērs tam, kā antropogēnās pārmaiņas var ietekmēt bioloģisko daudzveidību un ekosistēmas. Šīs sugas saglabāšana ir svarīga ne tikai ekoloģiskā līdzsvara uzturēšanai, bet arī to reģionu kultūras mantojumam, kuros tā dzīvo.

Sevrjuga (Acipenser stellatus)

Sevrjuga stores apdzīvo Melnās, Azovas, Kaspijas un Egejas jūras baseinus. Šīs zivis dod priekšroku seklām vietām ar smilšainu vai dūņainu dibenu, kur tās barojas ar sīkiem vēžveidīgajiem, tārpiem, planktonu un mazām zivīm. Sevrjuga stores unikāla iezīme ir tās garais un tievais taisnais deguns, kā arī pieci mazi taustekļi, kas atrodas tuvāk mutei nekā deguna galam. Šīs pazīmes tās atšķir no citām storēm.

Sevrjuga store ir viena no mazākajām stores zivīm. Pieaugušie īpatņi sasniedz līdz 220 cm garumu un līdz 80 kg svaru. Šī suga ir ievērojami mazāka par citām stores sugām, piemēram, belugām vai krievijas stores. Neraugoties uz nelielo izmēru, sevrjuga storēm ir liela nozīme ekosistēmās, kurās tas dzīvo.

Diemžēl sevrjuga storēm draud izmiršana. Pēdējo trīs desmitgažu laikā tā populācija ir samazinājusies par vairāk nekā 90%, jo ir pārmērīgi nozvejota un iznīcināti biotopi. Šīs sugas starptautisko tirdzniecību ierobežo Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES). Saglabājot sugas, aktīvi tiek īstenotas nebrīvē audzētu zivju audzēšanas programmas un zivju mazuļu izlaišana to dabiskajā vidē.

Šī zivs ir anadromā zivs, kas nozīmē, ka tā migrē augšup pa upēm, lai nārstot. Atkarība no saldūdens, lai vairotos, padara sevrjuga stores īpaši neaizsargātu pret vides pārmaiņām. Turklāt Sevrjugas gaļa tiek augstu vērtēta tās maiguma un daudzveidības dēļ ēdienu gatavošanā. To izmanto šašliku gatavošanai, cepšanai un kūpināšanai. Sevrjuga kaviārs ir pazīstams ar savu bagātīgo garšu, un tas ir viens no dārgākajiem kaviāra veidiem, atpaliekot tikai no belugas un Krievijas storu kaviāra.

Sterlete albīne (Acipenser ruthenus)

Sterlete albīne (Acipenser ruthenus) ir rets un pārsteidzošs Eirāzijas saldūdens krātuvēs mītošo stores zivju pārstāvis. Tās izcelsme ir Vidusāzijā un Austrumeiropā, bet pašlaik to audzē tikai komerciālos audzētavās. Šī suga ir piemērota turēšanai lielos dīķos, jo sasniedz ievērojamus izmērus - līdz 1,2 metrus garas un līdz 4 kg smagas zivis.

Sterletes albīnes izceļas ar spilgti baltu krāsu, dažkārt ar dzeltenīgu nokrāsu, un rozā acīm, kas ir albīnisma rezultāts. Šīm zivīm ir iegarens, vārpstveidīgs ķermenis ar garu, smailu degunu un taustekļu pāri pie mutes, kas piešķir tām primitīvu un unikālu izskatu.

Šīs zivis dod priekšroku aukstam, labi aerētam ūdenim, un tās var paciest pat 10 °C temperatūru. Savā dabiskajā vidē sterletes dzīvo tikai saldūdenī un tikai dažkārt sastopamas sāļos ūdeņos. Galvenās dzīvotnes ir upes, kas ietek Melnajā, Azovas un Kaspijas jūrā, kā arī Donavas un Īzāras upes, kurās šī suga ir veiksmīgi reintroducēta.

Sterlete albīne barojas ar grunts organismiem, piemēram, tārpiem, vēžveidīgajiem, kukaiņu kāpuriem, gliemežiem un mazām zivīm. Tā aktīvi barojas mīkstā vai dūņainā upes dibenā, kur to var novērot, meklējot barību. Šīs zivis dod priekšroku lēnai barošanai no grunts, tāpēc tām ir piemērota īpaša barība, kas grimst.

Akvārijos un dīķos audzē sterletes albīnes, kas ir populāras akvāristu un dīķu īpašnieku vidū, pateicoties to spilgtajam krāsojumam un interesantajai uzvedībai. Tās var pieradināt barošanai ar rokām, kas padara tās vēl pievilcīgākas turēšanai dekoratīvajos dīķos. Lai nodrošinātu komfortablus dzīves un augšanas щенных в парке Тичино, и имеют маркировку “Контролируемое производство — парк Тичино” (Ticino Park – Controlled Production) и “Друг моря — сертификат устойчивого рыбоводства” (Friend of the Sea – Sustainable Aquaculture Certification). Ars Italica является эксклюзивным партнёром Storione Ticino и активно работает над проектами по восстановлению и защите местных попуapstākļus, albīnu sterletēm nepieciešams dīķis ar vismaz 10 kubikmetru lielu ūdens tilpumu un dziļumu, kas pārsniedz 1,5 metrus.

Beluga (Huso huso)

Beluga (Huso huso) ir lielākā saldūdens zivs pasaulē. Tā dzīvo Kaspijas un Melnās jūras baseinos, kā arī upēs, kas ietek šajās jūrās, piemēram, Volgā un Donavā. Agrāk belugas bija sastopamas arī Adrijas jūrā un upēs, kas savieno šīs ūdenstilpes.

Belugas var sasniegt neticamus izmērus. Lielākie īpatņi var sasniegt 7 metrus garumā un svērt vairāk nekā 1500 kg. Vidēji pieaugušie belugas īpatņi sasniedz 2 līdz 3 m garumu un 100 līdz 300 kg svaru. Belugām ir unikāla uzbūve: to iegarenais ķermenis, cilindriskā forma un skrimšļainais skelets padara tās par ideāliem ūdens iemītniekiem.

Beluga ir plēsējs, kas galvenokārt barojas ar zivīm. Jaunie īpatņi barojas ar sīkiem bezmugurkaulniekiem, bet, pieaugot, to uzturā ir arī lielākas zivis, piemēram, reņģes, plekstes un dažādas karpu sugas. Beluga var arī migrēt lielus attālumus, lai nārstotu saldūdenī. Šīs migrācijas var sasniegt simtiem kilometru, un, lai sasniegtu nārsta vietas, zivīm jāpārvar daudzi šķēršļi.

Beluga ir anadromā zivs, kas nozīmē, ka tā migrē no sālsūdens uz saldūdeni, lai nārstotu. Nārsta laikā belugas mātītes var izdēt līdz pat vairākiem miljoniem ikru, tādējādi nodrošinot sugas turpināšanos. Tomēr, ņemot vērā ilgo dzimumgatavības periodu, kas tēviņiem iestājas 12-16 gadu vecumā, bet mātītēm – 16-22 gadu vecumā, un zemo nārsta biežumu (reizi 4-7 gados), belugas skaits ir apdraudēts.

Galvenie apdraudējumi belugām ir pārzveja un dabisko dzīvesvietu iznīcināšana. Belugas kaviārs, kas pazīstams kā dārgākais kaviārs pasaulē, padara šo zivi par malumednieku mērķi. Turklāt dambju būvniecība un ūdenstilpju piesārņošana ir ievērojami apgrūtinājusi belugas dabisko vairošanos.

Tādējādi beluga ir ne tikai varenības un spēka simbols, bet arī piemērs tam, cik svarīgi ir saglabāt bioloģisko daudzveidību un aizsargāt retas sugas.

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai uzlabotu jūsu pieredzi šajā vietnē.